СВЪРЖИ СЕ С НАС

Плажовете на Керамоти са идеални за деца

Доскоро малко рибарско селище и транзитен пункт, от който туристите се отправят с ферибота до о-в Тасос, през последните години Керамоти, префектура Кавала, се превърна в атрактивна дестинация за семеен и екотуризъм.

Разположено на малък полуостров, създаден от наносите на р.Нестос (Места) в продължение на милиони години, живописното градче Керамоти отстои само на няколко км от о-в Тасос и е най-близкото фериботно пристанище до него. Гледан откъм морето, полуостровът напомня на екзотичен Карибски пейзаж. Направо докоснато от Бога, Керамоти е потънало в зеленина и е опасано от кедрова горичка, и разкошна плажна ивица от фин пясък, наречена Амоглоса (пясъчен език – гр.). Тя е широка поне 80-100 м и дълга цели 14 км, като продължава отвъд устието на р. Места ( за сравнение – пясъчните ивици на „Албена“ и „Златни пясъци“ общо са дълги само 7 км).

Керамоти е перфектната туристическа дестинация за хора, които обичат слънце, море и необятен плаж от фин пясък. Водата тук е кристално чиста, плитка и топла от началото на май до втората половина на октомври. Брегът е полегат, почти равен и човек може да влезе на повече от петдесет метра навътре, без да е станало дълбоко. Дъното е покрито изцяло от пясък, без дори най-дребни камъчета или мидени черупки да тормозят ходилата – нещо немислимо на съседния остров Тасос, където дъното почти навсякъде е каменисто, на места покрито с остри скали, а морските таралежи жилят всеки, който е имал неблагоразумието да ги доближи неволно.
Има няколко урбанизирани зони за плаж, които предлагат всички удобства: чадъри, шезлонзи, душове, съблекални, тоалетни. Пъргави усмихнати сервитьори сноват напред-назад с безалкохолни напитки и коктейли, а спиращата дъха гледка към морето на фона на островите Тасос и Тасупула допринася за пълен релакс.

В Керамоти няма огромни тълпи от туристи, нито големи и лъскави хотели, построени до самия плаж, и именно в това се състои неговия чар. Със своята необятна плажна ивица и подкупващо спокойна атмосфера, който дори гларусите и чайките не смеят да нарушат, Керамоти е идеално място за прекарване на почивката за всички, които искат да отдъхнат настрани от шума на големите курорти. Малките хотелчета предлагат общо не повече от 600 – 700 места за летовници, като местното население не надхвърля 1500 души. В Керамоти се предлагат и десетки частни апартаменти и квартири под наем, но НЕЛЕГАЛНО. В тях липсва ежедневно камериерско обслужване, а и рискувате ГЛОБА при проверка от страна на гръцките власти.

 Живописната крайбрежна улица, откъдето тръгва най-кратката фериботна линия до Тасос (30 мин.), е осеяна с малки и кокетни таверни, кафенета и сладкарници. Ежедневието в Керамоти е запазило своя ритъм отпреди десетилетия. Сутрин хората пазаруват от фурната и магазините, следобед в градчето е тихо и спокойно, тъй като повечето от хората вземат следобедната си „сиеста”. Само за рибарите-въдичари в Керамоти няма минута почивка. Те са окупирали кея и от време на време огласят околността с възгласите си по повод поредния успешен улов. Вечер местните хора се срещат с приятели на традиционната волта (разходка – гр.) по крайбрежната улица, която вечер се превръща в пешеходна зона. После завършват вечерта в някое от кафенетата или таверните, а най-ревностните любители на нощния живот прекарват малките часове в кокетния бар „Егеон“ току до самия морски бряг на Керамоти.
http://keramoti-info.com
2017-06-01T19:50:00+00:00